Trampova jedna istina i dve laži

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp prilično je bio oštar kada je govorio o Kini i njenom budućem odnosu sa Amerikom.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

12:27

Trampova jedna istina i dve laži
(Foto: Getty images)

Biznis insajder piše da su u toj retorici bile tri važne izjave. Jedna je bila istinita. Dve su bile laž.

List se ograđuje i piše da nije jasno da li Tramp ne zna da ne govori istinu, ili jednostavno iznosi činjenice koje nisu tačne.

Pozivaju se na Trampov tvit:

"Da li nas je Kina pitala da li je u redu da devalviraju svoju valutu (čime otežavaju našim kompanijama da se takmiče), ili da nameću visoke poreze našim proizvodima (SAD ih ne oporezuje) ili da izgrade ogroman vojni kompleks usred Južnog kineskog mora? Mislim da ne!", napisao je Tramp.

BI piše da je time optužio Kinu da je namerno oslabila svoju valutu i da je “smestila” tako porez na američku robu koja ulazi u zemlju, dok se istovremeno u SAD ne oporezuje uvoz iz Kine.

To nije tačno, piše BI.

Kina nije namerno devalvirala svoju valutu, to je rezultat tržišta. Kineska ekonomija usporava još od 2014. godine. Vlada pokušava da izvuče privredu i da digne domaću potrošnju. Za sve to potrebna je jaka domaća valuta.

Kini sada sigurno nije u interesu da gleda mirno svoju valutu kako pada.

Međutim, ono što se dešava u Južnom kineskom moru je realno. To je i bio razlog zašto je administracija Baraka Obame širila prisustvo i uticaj u Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: