Američki sektor usluga ubrzao u novembru

Uslužni sektor u SAD u novembru je ubrzao rast najbržim tempom u više od godinu dana.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

19:12

Američki sektor usluga ubrzao u novembru
Foto: Thinkstock

Tome je doprineo i porast zapošljavanja i izvozne narudžbe, objavio je Institut za upravljanje nabavkama (ISM).

ISM-ov indeks neproizvodnog sektora skočio je za 2,4 boda, anulirajući pad iz prethodnog meseca, i dostogao je najviši nivo od oktobra 2015. godine od 57,2 poena, prenosi agencija AFP.

Uslužni sektor je glavni pokretač američke ekonomije i raste već 82 meseca uzastopno, što znači da je u tom periodu indeks stalno bio iznad 50 poena.

Prema izveštaju Instituta rast je zabeležen u 14 itraženih sektora u navedenom mesecu, dok je samo u dva sektora registrovano smanjenje - u oblasti rentiranja i lizinga nekretnina i u javnoj upravi.

Potkomponente indeksa pokazuju opštu snagu. Indeks zaposlenosti je porastao u novembru na 58,2 poena sa 53,1, što je najviši pokazatelj od oktobra 2015. godine, pri čemu je 11 industrija izvestilo o povećanom zapošljavanju a samo pet je objavilo da je smanjilo broj zaposlenih.

Nove narudžbine su neznatno oslabile, ali su ostale na snažnih 57 poena, a samo je jedna industrija - trgovina na veliko - zabeležila pad porudžbi. Nove izvozne narudžbine su porasle za 1,5 bodova na 57, poena, što je treći uzastopni porast.

ISM-ov indeks proizvodnog sektora za novembar, koji je objavljen prošle nedelje, pokazao je takođe rast najbržim tempom od juna, zabeleživši nivo od 53,2 boda, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: