Kini prekipelo: SAD - prestanite

Kina je tražila od Vašingtona da prestane da ometa strane kompanije da kupuju preduzeća u SAD.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

14:45

Kini prekipelo: SAD - prestanite
Foto: Thinkstock

Predsednik Barak Obama zaustavio je akviziciju proizvođača opreme za pravljenje poluprovodnika kao bezbednosni rizik.

Namera kineskog Fudžijan grend čipa da preuzme nemački Eikstron SE je "čisto tržišno ponašanje", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih oslova Lu Kang.

Obama je u petak naložio Fudžijan grend čipu da odustane od pokušaja da preuzme kalifornijski ogranak Eikstrona, uz obrazloženje da tehnologija te kompanije ima "vojnu primenu".

"Nadamo se da će SAD prestati da iznose neosnovane optužbe protiv kineskih kompanija i obezbediti fer okruženje i povoljne uslove za njihove investicije", rekao je Lu.

Ovo je treći put u 30 godina da američki predsednik iz bezbednosnih razloga onemogući da neka kineska kompanija preuzme američku.

Nemačka je odobrila kupovinu vlasnika Eikstrona u Nemačkoj za 670 miliona evra, ali je prošle nedelje saopštila da iz bezbednosnih razloga ponovo razmatra tu akviziciju.

Kineske kompanije su izvele niz akvizicija u Evropi vrednih više milijardi dolara kako bi dobile tehnologiju i brendove poput Klab meda, Pirelija i Volvoa. Mnogi u Evropi su pozdravili priliv kineskog novca, ali su vodeći biznismeni to kritikovali navodeći da su sprečeni da na isti način kupuju preduzeća u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: