Strah zbog Italije, bankarski sistem u raspadu?

Ostavka italijanskog premijera Matea Renzija mogla bi biti uvod u višenedeljnu političku krizu sa snažnim uticajem na ekonomiju te zemlje.

Svet

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 05.12.2016.

10:42

Strah zbog Italije, bankarski sistem u raspadu?
Foto: Thinkstock

Italija ima velike probleme u bankarskom sektoru. Neke od najvećih banaka imaju visoke stope nenaplativih kredita, te su im potrebne milijarde evra kako bi održale poslovanje, a njihove dokapitalizacije sada dolaze u pitanje, s obzirom na to da bi se politička nestabilnost mogla preliti i na finansijska tržišta.

Prema nekim procenama za spas talijanskog bankarskog sektora potrebno je oko 52 milijarde evra.

Treća najveća talijanska banka Monte di Paski ranije ove godine priznala je da je otpisala milijarde evra nenaplativih kredita.

Ta je banka pozajmljivala novac stotinama malih kompanija koje zapravo nisu bile kreditno sposobne, i dobar deo kredita nikada neće biti vraćen. Prošlog meseca banka je predstavila plan restrukturiranja kojim bi se iz bilansa izbacili 28,5 milijardi evra nenaplativih kredita.

Ako plan uspe, procenat nenaplativih kredita kod te banke pao bi s 43,6 odsto na 16,3 procenata.

U italijanskom bankarskom sistemu 360 milijardi evra teško naplativih kredita.

U italijanskom bankarskom sistemu trenutno je 360 milijardi evra teško naplativih kredita, od čega je 200 milijardi u najtežoj kategoriji naplativosti, što pokazuje o koliko velikom problemu je reč.

Italija će, kako bi spasila banke, po svemu sudeći biti prisiljena zatražiti pomoć od Evropskog stabilizacionog mehanizma, što neki u toj zemlji doživljavaju kao poniženje jer moraju dobiti odobrenje nemačkog parlamenta i svih parlamenata zemalja evrozone.

Problem u bankarskom sistemu mogao bi se dodatno pogoršati zbog slabosti italijanske ekonomije. Naime, sledeće godine, prema prognozama, Italija će imati rast BDP-a manji od 1 odsto, a ako dođe do pada, mnoge kompanije koje sada uredno otplaćuju kredite mogle bi doći u probleme.

Tako bi se iznos nenaplativih kredita mogao dodatno povećati.

Ishod referenduma i ostavka premijera, mogli bi uplašiti ulagače, te bi moglo doći do povlačenja kapitala, što bi Italiju moglo povući u novu recesiju.

Tržišta su već negativno reagovala na rezultate referenduma te je evro snažno pao u odnosu na dolar - na 1,0550 sa 1,0625 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: