To što su dogovorili možda baš i ne bude tako

Terminske cene nafte su pale, pošto je rastući broj naftnih bušotina u SAD uznemirio tržišta i podgrejao brigu da smanjenje proizvodnje I neće biti tako veliko.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2016.

10:08

To što su dogovorili možda baš i ne bude tako
Foto: Thinkstock

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za 51 cent, na 53,95 dolara po barelu, dok je američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru pojeftinila za 50 centi, na 51,18 dolara za barel, javlja agencija Rojters.

Pad cena nafte je, prema ocenama trgovaca, izazvan povećanjem proizvodnje tog energenta čemu su pribegle zemlje-proizvođači nakon prošlonedeljnog dogovora članica i nečlanica OPEK-a da smanje proizvodnju u 2017. godini.

Prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", broj bušotina za eksploataciju nafte u SAD je prošle nedelje porastao za tri, na ukupno 477.

Ruske vlasti su u petak objavile da je prosečna dnevna proizvodnja nafte u Rusiji iznosila 11,21 milion barela dnevno u novembru, što je najveći nivo za skoro 30 godina.

Iako je Moskva pristala da smanji proizvodnju za 300.000 barela u prvoj polovini 2017., ona je saopštila da će to uraditi sa nivoa iz novembra, što znači da će, čak i posle rezanja, proizvodnja ostati na nivou koji je veći od rekordne proizvodnje iz prve polovine 2016. godine, navodi Rojters.

Na Bliskom istoku, gde se očekuje najveće smanjenje proizvodnje, takođe postoje pokazatelji koji govore da bi proizvodnja mogla porasti pre primene odluke o smanjenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: