Moguć totalni preokret: Tramp ih opet "uništava"?

Iranski predsednik Hasan Rohani predložio je državni budžet od oko 100 milijardi dolara za 2017. godinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2016.

15:27

Moguć totalni preokret: Tramp ih opet
Foto: Thinkstock

Rojters navodi da se iranska državna kasa više otvara kako bi podržala privredni rast zemlje u trenutku kada pobeda Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD preti novim pritiskom Teheranu.

Rohani je objavio predlog budžeta za narednu godinu koji će stupiti na snagu 21. marta, a ukupne je vrednosti 3.200 biliona rijala, odnosno 99,7 milijardi dolara, isključujući državna preduzeća, što je za devet odsto više nego što je bilo predviđeno budžetom za 2016.

"Održavanje stope rasta koja je pokrenuta u tekućoj godini je glavno ekonomsko pitanje ove zemlje i celokupna ekonomska politika bi trebalo da bude osmišljena u tom cilju", rekao je Rohani parlamentu, u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

Iranski predsednik je izrazio nadu da će Iran 2016. godinu završiti s jednocifrenom inflacijom, stopom privrednog rasta od pet odsto i sa 700.000 novih radnih mesta.

Novoizabrani američki predsednik najavio je tokom predizborne kampanje da će odbaciti nuklearni sporazum postignut prošle godine između Irana i svetskih sila, što bi moglo da zada veliki udarac iranskoj ekonomiji u trenutku kada izranja iz višegodišnjih sankcija, zaključuje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: