4 velika obećala: Dizela neće biti na ulicama

Meksiko se pridružio Parizu, Madridu i Atini koji su se obavezali da će do 2025. godine na svojim ulicama zabraniti vozila s dizel-motorima.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

15:54

4 velika obećala: Dizela neće biti na ulicama
(Foto: Thinkstock.com)

Ovo je saopšteno na samitu gradonačelnika C40 koji se danas završava u Meksiku. C40 je Grupa za klimatska pitanja u kojoj su 83 grada sveta.

Gradonačelnici desetina gradova od 30. novembra glavnom gradu Meksika učestvuju na šestom Samitu C40 koji se održava svake dve godine.

U saopštenju sa samita se navodi da će se odlukom o zabrani vozila s dizel-motorima smanjiti zagađenje vazduha, te i zdravstveni problemi stanovništva.

Ti gradovi će time moći da lakše ispune svoje ciljeve za smanjenje zagađenja koje dovodi do zagrevanja klime.

U saopštenju nema pojedinosti o merama planiranim za ispunjenje tako ambicioznog cilja, a pominju se podsticaji za upotrebu alternativnih vozila, pešačenje i korišćenje bicikla kao gradskog prevoznog sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: