Nešto "ne štima" u državi Švajcarskoj

Švajcarska ekonomija je u trećem ovogodišnjem kvartalu ostvarila nulti privredni rast, prvi put za više od godinu dana.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 03.12.2016.

13:28

Nešto
(Foto: Thinkstock.com)

To je posledica slabe tražnje i prvog pada javne potrošnje od početka 2014. godine, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Stagnacija je usledila posle rasta od 0,6 odsto iz tri meseca zaključno sa junom, dok su "Blumbergovi" ekonomisti predviđali kvartalni rast od 0,3 odsto.

Privredni rast Švajcarske je dugo "u raljama" jakog franka, koji je prema ocenama centralne banke precenjen, navodi njujorška agencija.

Potrošnja domaćinstava je u tom kvartalu porasla za 0,1 odsto, dok su ulaganja u opremu povećana za 0,5 odsto, saopšteno je iz Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije (SECO).

Izvoz robe je povećan za 1,2 odsto, zahvaljujući snažnoj inostranoj tražnji za farmaceutskim proizvodima, dok je izvoz usluga pao za 0,8 odsto, saopštio je SECO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: