Za pakt decenije kriv je - Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin odigrao je važnu ulogu u postizanju dogovora članica OPEK oko smanjenja proizvodnje nafte.

Svet

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

19:43

Za pakt decenije kriv je - Putin
(Foto: Getty images)

To je rekao potpredsednik ruskog energetskog giganta Lukoil, a ranije je Rojters pisao da je Putin “pomogao da dva rivala Iran i Saudijska Arabija smire tenzije”.

“Pregovori u OPEK su bili prilično teški, želim da izrazim veliku zahvalnost našem predsedniku Putinu, što se direktno uključio u postizanju rešenja, što je važno kako za našu zemlju, tako i za proizvođače nafte”, rekao je Leonid Fedun.

Rojters navodi da je Putinov deo u pregovorima bio ključan. Pozivajući se na svoje izvore, novinska agencija javila je da Putin bio taj posrednik između Rijada i Teherana.

Podseća da se ruski predsednik sastao sa saudijskim princom na marginama skupa G20 u Kini. Njih dvojica su se tada saglasili da udruže snage kako bi tržište prestalo da se davi u nafti i da se oporavi cena koja je ove godine zadala težak udarac zemljama.

Saudijci su dugo insistirali da bi Iran trebalo da smanji proizvodnju koliko i ostali, ali Teheran je smatrao da im treba omogućiti da obnove proizvodnju nakon dugogodišnjih sankcija.

Teheran je otvorio još i nova tri naftna polja, a Rijad je upozorio, dva dana pred sastanak da će odustati od dogovora, i pretio da će povećati proizvodnju ukoliko Iran nastavi po svom.

Rojters navodi, da je upravo tu “uskočio” Putin. Navodno, u telefenskom razgovoru ubedio je iranskog predsednika Hasana Rouhana da pomogne da se postigne dogovor.

Na kraju, Saudijska Arabija pristala je da smanji proizvodnju za 486.000 barela, Irak i Kuvajt za 209.000 barela.

Iranski ministar se nije isticao tokom sastanka i Rojters navodi da je očigledno hteo da izbegne bilo kakve komentare koji se mogu protumačiti kao pobeda nad Rijadom.

Plan je da se ovaj rez započne od januara. Rusija nije prisustvovala sastanku u sredu, ali se takođe obavezala da će smanjiti proizvodnju nafte za 300.000 barela.

Ruski ministar energetike pozdravio je odluku OPEK-a, rekavši da će se Moskva ispuniti svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: