Oni bi veće plate, radnje brze hrane uzeće robote

Scenario po kome će restorani brze hrane zameniti radnike kioscima kako minimalne plate budu rasle - postaje sve realniji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

12:54

Oni bi veće plate, radnje brze hrane uzeće robote
(Foto: Thinkstock.com)

Američki sindikalni pokret koji se zalaže za povećanje minimalne plate u restoranima brze hrane "Fajt for 15$" ostvario je više pobeda u poslednjih nekoliko godina. Zakoni o minimalcu promenjeni su u državama Njujork, Kalifornija i u nekoliko većih gradova.

Međutim, tu je i druga strana medalje.

Podsetimo, gigant brze hrane Mekdonalds najavio je da će uvesti kioske za naručivanje hrane u svojim restoranima, što će mu omogućiti da služi više mušterija s manje radnika. Slično je najavila i kompanija Vendis, treći po veličini lanac hamburgera na svetu.

Bivši šef Mekdonaldsa Ed Rens napisao je komentar za Forbs u kome tvrdi da su ova dva trenda i te kako povezana:

“Rekao sam vam. 2013. kad je 'Borba za 15$' još bila u svojoj početnoj fazi, ja i drugi direktori upozoravali smo da će zahtevi sindikata za većom minimalnom platom naterati kompanije sa niskim profitima da zamene radnike koji pružaju punu uslugu sa skupim investicijama u samouslužne alternative."

Rens kaže da se njegovo predviđanje sada ostvaruje. Mek je samo jedan od lanaca restorana u SAD koji eksperimentiše s tehnologijom za automatsko naručivanje. Što više država i gradova bude povećavalo minimalnu platu, veći će biti podsticaj za kompanije da izbegnu veće troškove rada.

Rens upozorava i da ne mogu sve kompanije da priušte takvu investiciju. Mnoge manje će pod pritiskom većih plata biti prisiljene da otpuštaju radnike, traže jeftinije poslovne prostore, ili jednostavno ih zatvore.

Primeri su brojni i ne odnose se samo na fradnje brze hrane: knjižare, pabovi, restorani, pekare, kafići, marketi, proizvođači odeće ...

Rens je u komentaru i vrlo oštar prema sindikatima: "Rade kao i njihovi sovjetski prethodnici koji su budalasto mislili da mogu da upravljaju cenama i poslovanjem kako bi ih prilagodili svom idealu, ekonomska stvarnost uporno krši model profita bez muke".

Mediji prenose i reči ekonomista koji kažu da je Rensijev argument zaista teško osporiti. Pitanje je samo da li je minimalac od 15 dolara dovoljan da podstakne veliki broj poslodavaca na ulaganje u automatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: