Raste strah: Šanse da napuste EUR veće nego ikada

Zabrinutost investitora zbog sudbine italijanske vlade nakon referenduma u nedelju ogleda se se i u mogućnosti da zemlja napusti evrozonu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

09:36

Raste strah: Šanse da napuste EUR veće nego ikada
Foto: Thinkstock

Naime, prema istraživanju među investitorima frankfurtskog Sentiksa koje prenosi Rojters, šanse da Italija napusti evro u sledećih godinu dana porasle su na 19,3 odsto.

To je najviši procenat u poslednje četiri godine. U anketi je učestvovalo više od 1.000 institucionalnih i privatnih investitora.

Tome treba dodati da je prošlomesečna anketa pokazala kako je Italija po prvi put pretekla Grčku kao država za koju postoje najveće šanse da se vratiti prethodnoj valuti.

Međutim, treba naglasiti kako tek malo manje od četvrtine investitora očekuje da će bilo koja država napustiti evrozonu.

Poređenja radi, na vrhuncu evropske dužničke krize pre četiri godine 70 odsto investitora smatralo je da je evrozona na putu raspada.

Međutim, činjenica je da su investitori počeli da razmišljaju o nečemu do nedavno nezamislivom, poput povratka Italije liri.

Ali, italijanski analitičari smatraju da se radi o neutemeljenom strahu. Naime, mogućnost italijanskog izlaska temelji se na ideji da će birači u nedelju odbiti vladin predlog o ustavnim reformama.

Premijer Mateo Renci obećao je da će dati ostavku ako referendum propadne. U tom slučaju na prevremenim izborima verojatno je jačanje antievropskog Pokreta pet zvezda.

Međutim, ideja da Italija napusti evro prilično je preterana, ističe za Blumberg Antonio Vilafranca, analitičar na Italijanskom institutu za međunarodne političke studije. Čak i ako budu raspisani prevremeni izbori, veliko je pitanje može li Pokret pet zvezda oformiti parlamentarnu većinu, ističe Vilafranca.

Ako Pet zvezda raspiše referendum o članstvu u evrozoni, tu su ustavne zabrane. Italijanski Ustav zabranjuje poništenje međunarodnih sporazuma putem referenduma, pa bi trebalo izmeniti Ustav.

Izglasavanje promene Ustava pak traži dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta. Osim toga, samo 15 odsto Italijana podržava napuštanje evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: