27m niži nivo vode - ovo je spas za Mrtvo more

Jordanske vlasti izabrale su pet međunarodnih konzorcijuma za izgradnju prve faze kanala između Crvenog mora i Mrtvog mora, kome preti isušivanje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

14:57

27m niži nivo vode - ovo je spas za Mrtvo more
Foto: Thinkstock

Posao vredan oko 1,1 milijardu dolara uključuje Jordan, Izrael i Palestinsku samoupravu koji dele obale Mrtvog mora.

Oni su 2013. potpisali sporazum koji bi trebalo da spase Mrtvo more i poboljša raspodelu voda. Jordan i Izrael su u februaru 2015. potpisali sporazum o izvođenju projekta.

Jordansko Ministarstvo za vode i irigaciju saopštilo je da su izabrani konzorcijumi za izvođenje radova sastavljeni od 20 kompanija iz Kine, Francuske, Singapura, Kanade, Italije, Japana, Južne Koreje i Španije.

Prva faza, koja treba da počne početkom 2018. godine predviđa izgradnju infrastrukture kojom će se omogućiti da se izvuče oko 300 miliona kubnih metara vode iz Crvenog mora u Akapskom zalivu, na jugu Jordana. Takođe se predviđa izgradnja fabrike za odsoljavanje vode kapaciteta između 65 do 85 miliona kubnih metara godišnje.

Prva faza će se realizovati u vidu koncesije od 25 godina.

Isušavanje Mrtvog mora počelo je 1960-ih godina zbog intenzivne eksploatacije vode reke Jordana, glavne reke koja ga napaja, ali takođe i zbog postojanja brojnih basena za isparavanje duž njegovih obala, koji se koriste za vađenje minerala.

Visina Mrtvog mora smanjuje se oko metar godišnje. Njegov nivo je bio 427,13 metara iznad nadmorske visine 2013. godine, skoro 27 metara manje nego 1977. godine, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: