SAD plaćaju, Izraelu stiže flota F-35

Izrael je najavio da će proširiti svoju flotu aviona tipa F-35 nove generacije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

11:23

SAD plaćaju, Izraelu stiže flota F-35
Foto: EPA/Evert-Jan Daniels

To je, kako se veruje, potez koji će doprineti da se održi kvalitativna vojna prednost nad susedima u regionu Bliskog istoka u narednim godinama.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavio je da je odobrena kupovina 17 dodatnih aviona F-35, tako da će ih ukupno biti 50, a prvi će, kako se očekuje, stići za nekoliko nedelja.

Nabavka aviona F-35 deo je desetogodišnjeg vojnog ugovora SAD za Izrael vrednog 38 milijardi dolara, koji je predsednik SAD Barak Obama potpisao u septembru.

Pojedinačna cena aviona procenjuje se na oko 110 miliona dolara.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik izraelskih vazduhoplavnih snaga je rekao da će isporuka aviona F-35 pružiti Izraelu "jako i efektivno oruđe" za izazove širom regiona i održati sposobnost te zemlje da deluje slobodno u neprijateljskom vazdužnom prostoru. On je, između ostalog, pomenuo stelt sistem koji može da izbegne ili da odloži da avion uoče najsavršeniji radari na svetu.

Obuka na novim avionima počeće odmah, ali će proteći "više od nekoliko meseci" dok prve letelice budu operativne, kako je rekao.

Zvaničnik nije obelodanio u koje misije će avioni poletati, ali je rekao da se očekuje da ispuni sve potrebe Izraela. Ta zemlja je navodno poslednjih godina izvodila vazdušne udare u Sudanu i veruje se da je napadala konvoje oružja iz Sirije, namenjene libanskom Hezbolahu.

Izrael je ranije takođe nagoveštavao planove o udaru na iranska nuklearna postrojenja udaljena skoro 2.000 kilometara. I Sirija i Iran poseduju usavršene ruske protivraketne sisteme, navodi agencija Asošiejted pres.

Pomenuti zvaničnik je rekao da će ti sistemi i dalje predstavljati izazov, ali da će F-35 biti od pomoći protiv njih. On je kazao da je dolazak ruskih snaga u Siriju, gde pomažu vladi u građanskom ratu protiv pobunjenika, iskomplikovao situaciju za Izrael.

Rusija i Izrael su uspostavili mehanizam komunikacija da spreče sukobe između svojih vazduhoplovnih snaga. Te zemlje su svesne interesa druge strane i preduzimaju korake da izbegnu sukob, rekao je izraelski zvaničnik.

Pentagon program F-35 su kritikovali članovi Kongresa zbog problema u testiranju, kašnjenja i preteranih troškova. Kupci uključuju Veliku Britaniju, Južnu Koreju, Izrael, Italiju, Australiju, Kanadu, Tursku i Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: