Svim penzionerima daju po 100 EUR: Nije pravedno

Penzioneri u Austriji dobiće ove godine jednokratna dodatna sredstva od 100 evra, dogovoreno je na sednici Vlade.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

09:11

Svim penzionerima daju po 100 EUR: Nije pravedno
Foto: Thinkstock

To je dodatak dogovorenom povećanju penzija od 0,8 odsto.

Taj dodatni novac neće biti oporezovan i biće isplaćen bez ikakvih odbitaka.

Predstavnici vladajućih Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) zahtevali su više novca za penzionere, a jednokratna dodatna sredstva koštaće državu 179 miliona evra.

"Isplatićemo 100 eva neto dodatno, i to još u decembru. Ova dodatna sredstva za izjednačavanje poskupljenja su važna i ispravna, jer su penzioneri posebno pogođeni rastom cena i zato im je potreban novac", kazao je predsednik Udruženja penzionera SPO Karl Bleha.

Oko 1,8 miliona penzionera u Austriji ima pravo na dodatnih 100 evra.

Austrijski kancelar Kristijan Kern smatra da će jednokratna sredstva biti važan doprinos jačanju kupovne moći, a vicekancelar Rajnhold Miterlener je uveren da budžet neće biti opterećen ovom odlukom.

Šefica Udruženja penzionera OVP Ingrid Korošec smatra da jednokratna sredstva za penzionere predstavljaju samo delimični uspeh i kaže da to nije sasvim pravdeea raspodela jer novac dobijaju svi bez obzira na to da li primaju 800 ili 3.000 evra penzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: