Šta se desilo? Giganti sipaju milijarde u Rusiju

Velike zapadne kompanije povećavaju svoja ulaganja u Rusiji otkako je ta zemlja konačno počela da se oporavlja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

09:39

Šta se desilo? Giganti sipaju milijarde u Rusiju
(Foto: Thinkstock.com)

Svetski trgovci poput švedske Ikee i francuskog Leroa Merlina daju milijarde dolara u fabrike i prodavnice u Rusiji uzdajući se u potencijal tog tržišta nakon dve godine recesije.

Leroa Merlin navodno planira da uloži dve milijarde evra kako bi udostručio broj centara u Rusiji, dok je američka korporacija Mars već proširila proizvodnju žvaka, kao i pogone za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Ikea navodno namerava da investira 1, milijardi dolara u nove prodavnice u narednih pet godina. Ranije ove godine, ovaj švedski lanac otvorio je i fabriku u Novgorodu, a pazario je i plac za još jedan tržni centar blizu Sankt Peterburga.

“Ovo je trenutak za ulaganje i verujem u potencijal ruskog tržišta na duge staze”, rekao je generalni direktor Ikee u Rusiji.

Priliv stranih investicija bio je naglo usporen nakon uvedenih sankcija Zapada i kontramera. Velike kompanije kao što je Dženeral motors morale su da smanje svoje operacije u Rusiji.

“Poslednje dve-tri godine bile su katastrofa. Sada se situacija menja jer se rublja stabilizovala i ruska ekonomija se vraća na staze rasta”, rekao je Frank Šauf, iz Udruženja evropskih kompanija u Moskvi.

Prema podacima ruske centralne banke, ove godine je već zabeležen određeni pomak. Strane direktne investicije su u prvih devet meseci ove godine porasle na 8,3 milijarde dolara. Prošle godine bilo je 5,9 milijardi dolara ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: