Presedan: Arapi vuku do sada neviđen potez

Savet za saradnju u Zalivu, labava federacija Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina, Omana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pristao je da uvede PDV.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2016.

10:24

Presedan: Arapi vuku do sada neviđen potez
Foto: Thinkstock

Savet za saradnju u Zalivu pristao je da uvede PDV nakon skupih vojnih pohoda i pada cena nafte u svetu.

Ove države su najavile da će početi sa oporezivanjem svojih građana po prvi put u sklopu radikalne politike koja se primenjuje.

Oporezivanje vide kao alternativni vid prihoda, pa se nadaju da će na ovaj način uspeti da pomere i smanje zavisnost ekonomije i građana od proizvodnje nafte i gasa.

Kako su najavili, cilj je da se PDV uvede u naredne tri godine, a zdravstvo, osiguranje i 94 prehrambena proizvoda će biti isključeni.

Saudijska Arabija je povukla desetine milijardi dolara iz globalnih investicionih fondova u pokušaju da smanji svoj budžetski deficit.

Međutim, ona je uprkos tome vodila agresivnu spoljnu politiku, podržava antivladine snage u Siriji i predvodila osmomesečnu vojnu kampanju protiv Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: