Da li je Crni petak mrtav?

Za većinu američkih potrošača Crni petak, nekada najveći šoping dan u godini, gubi svoj sjaj.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

09:25

Da li je Crni petak mrtav?
(Foto: Getty images)

Poseta omiljenim prodavnicama na taj dan znatno je opala u poslednjih nekoliko godina i sve više se kupci okreću onlajn trgovini koja je aktuelna i nedelju dana pre Crnog petka.

Očekuje se da će ove godine poseta tržnim centrima biti i 3,5 odsto manja u odnosu na prošlogodišnju, podaci su Ministarstva trgovine.

To je rezultat postepenog pada tokom prethodnih godina.

Na primer, 102 miliona kupaca posetilo je radnje tokom prošlogodišnjeg Dana zahvalnosti, u odnosu na 147 miliona 2012. godine. Da li to znači da potrošači manje kupuju za Dan zahvalnosti da bi čuvali novac za Crni petak? Pa ne bi se baš reklo.

S druge strane, očekuje se da će se prodaja povećati za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu ili za 117 milijardi dolara.

Međutim, ono što je isto postalo trend a očekuje se i ove godine jeste da će većina Amerikanaca obaviti svoju kupovinu dan pred Crni petak.

“Pitanje je zapravo - da li je Crni petak mrtav?”, rekao je jedan kupac za Biznis insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: