Malo je reći skandal, ovo je već zavera

Zvaničnici SAD otkrili su još jednu prevaru Foklsvagena i to na vozilima Audi, u kojima je takođe detektovan softver koji vara na testovima izduvnih gasova.

Svet

Izvor: Telegram.hr

Ponedeljak, 07.11.2016.

09:06

Malo je reći skandal, ovo je već zavera
Foto: Gettyimages

Kako su izjavili izvori usko povezani s tim slučajem, novo otkriće otkriveno je pre četiri meseca tokom testa koje su sproveli regulatori u Kaliforniji, piše Volstrit žurnal. Međutim, ni kompanija, ni Folksvagen niti američki zvaničnici nisu to obelodanili.

Otkriće ne ide na ruku Folkvagenu s obzirom na to da bi ono moglo stvoriti nezadovoljstvo kod zvaničnika, investitora i osoba koje poseduju vozila tog proizvođača.

Softver je instaliran kod Audijevih dizelaša i benzinaca, a čini se kako se i kod Audija varalo na emisiji gasova, sudeći prema ljudima upoznatim s ovim slučajem. Softver je pronađen zahvaljujući pređašnjem iskustvu na Folksvagenovim dizel motorima, piše nemački nedeljnik Bild am Sontag, koji je ranije objavio otkriće o softveru.

Nova afera otvorena je u nezgodnom momentu s obzirom na to da je kompanija u nedelju rekla kako je istraga u Nemačkoj obuhvatila i njihovog predsednika.

Kompanija je pokrenula istragu protiv njihovog bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i Herberta Diessa, te predsednika Hansa Dietera Pötscha. Istražitelji navode kako vodstvo kompanije nije reklo akcionarima o istrazi dizel vozila u Americi i o potencijalnim finansijskim rizicima.

Iz kompanije su poručili da nisu našli nikakve indikacije po kojima vodstvo nije informiralo investitore na vreme. Pre nego što je postao predsednik kompanije 2015., Pötsch je u Folksvagenu bio direktor finansija. Na mesto predsednika došao je u jeku skandala s emisijom ispusnih gasova.

Folksvagen je postigao sudsku nagodbu s 500.000 vlasnika njihovih vozila u Americi i Evropi s obzirom da je softver lažirao podatke 11 miliona dizel vozila. Kompanija zbog skandala mora vlasnicima vozila isplatiti 15 milijardi dolara, te se sada mora nagoditi i s 85.000 vlasnika Audijevih vozila.

Još uvek nije poznato koji model Audija imaju softver instaliran u sebi, što podiže mnoga pitanja u Evropi gde su kriterijumi za emisiju ispusnih gasova stroži. Iz Folksvagena poručuju kako softver nije kršio evropske zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: