Revolucija: Plata svima koji ostanu bez posla

Inovatori samovozećih automobile mnogo pričaju o tome koliko ljudskih radnih mesta će biti ugašeno, ali retko i šta će biti sa tolikim brojem nezaposlenih.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2016.

13:43

Revolucija: Plata svima koji ostanu bez posla
Foto: Tanjug/AP

Kao i obično, Elon Musk, osnivač Tesle i Spejs iksa odgovara na jedno očigledno pitanje, ali će odgovor mnoge možda i iznenaditi.

Musk je rekao da veruje da je rešenje za sve radnike, koje su zamenili ili će tek zameniti roboti, zagarantovani osnovni prihod za sve.

“Postoji jako dobra šansa da ćemo uspeti sa obezbeđivanjem zagarantovanog prihoda ili nešto slično njemu. Nisam siguran šta drugo čovek može da uradi”, rekao je Musk dodajući da on misli da će se tako nešto i desiti.

Nesumnjivo, ova ideja zvuči sjajno u eri kada automatizacija odnosi veliki broj radnih mesta i umanjuje plate.

Međutim, ova Muskova vizija i nije u korak sa aktuelnim trendovima, naročito ukoliko se uzme u obzir da bogate zemlje, u sve većem broju, svojim građanima nude besplatno školovanje, obrazovanje i zdravstvo, što u Sjedinjenim Američkim Državama mnogima donosi i dugove.

Ukoliko vlada SAD nije spremna da garantuje besplatno zdravstvo i osiguranje, kako da se onda računa i na zagarantovani mesečni prihod ljudima koji ostanu bez posla u skorije vreme?

Postavlja se u veliko pitanje – kako će zapravo kompanije koje insistiraju na automatizaciji zaraditi ukoliko svakom otpuštenom radniku isplaćuje fiksni zagarantovani dohodak?

Dobra vest je što baš innovator i pokretač velike automatizacije “gura” ovaj predlog i pitanje postavljajući ga u centar pažnje. Sa druge strane, mnogo je onih koji i dalje ignorišu alarmantnu krizu na tržištu rada kojoj automatizacija iz dana u dan preti.

Kako Musk zamišlja realizaciju ovog predloga nije poznato, ali on veruje da bi se na taj način otvorilo novo poglavlje u ljudskim životima.

“Ljudi će imati vremena da rade nege druge, složenije poslove i mnogo više zanimljivijih stvari”, rekao je Musk dodajući da će i nesumljivo imati više slobodnog vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: