Rusi: Ako prodamo još, gubimo kontrolu...

Rusko ministarstvo finansija veruje da će do kraja ove godine ostvariti priliv u savezni budžet od prodaje 19,5 odsto državnog udela u Rosnjeftu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

17:37

Rusi: Ako prodamo još, gubimo kontrolu...
Foto: Thinkstock

Međutim, sumnjaju da je potrebna dalja privatizacija te kompanije, izjavio je ministar finansija Anton Siluanov.

"Vlada želi da proda 19,5 odsto udela u Rosnjeftu, najvećem proizvođaču nafte u zemlji, pošto joj to omogućava da i dalje zadrži kontrolni udeo u kompaniji. Ako prodamo još 10 odsto udela, država više neće imati kontrolnu poziciju u tom preduzeću", rekao je Siluanov, a prenosi Rojters.

"Dakle, nisam čuo da je takav plan razmatran na Vladi", dodao je on, odgovarajući na pitanje da li vlada razmatra prodaju dodatnog dela svog vlasništva u Rosnjeftu.

U obraćanju novinarima, Siluanov je naveo da njegovo ministarstvo očekuje da će prihodi od svih planiranih privatizacije biti smanjeni iduće godine na 138 milijardi rubalja (2,19 milijardi dolara) sa ovogodišnjih oko 1.000 milijardi rubalja.

Prema njegovim rečima, u 2018. godini se predviđa prihod od samo 14 milijardi rubalja od prodaje državni udela u nekoliko preduzeća.

Nasuprot ranijim najavama, Siluanov je rekao da vlada nema neposredne planove za prodaju svog udela u proizvođaču dijamanta Alrosi iduće godine.

Osvrćući se na planove zaduživanja Rusije, ministar je najavio da će Moskva do kraja godine objaviti planove o razmeni postojećih evroobveznica za nove. Taj svop će pomoći Moskvi da odloži rokove dospeća dugova na naplatu, a osmišljen je kako bi se poboljšala struktura ruskog duga.

Siluanov je takode rekao da će njegovo ministarstvo ove godine moći više da pozajmi sredstava u rubljama na domaćem tržištu i da neće imati potrebu za emitovanjem trezorskih zapisa denominovanih u kineskim juanima.

Ranije ovog meseca, ministarstvo je saopštilo da će se možda, prvi put ikada, zadužiti u kineskim juanima do kraja 2016, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: