Kristalina Georgijeva nova šefica Svetske banke

Kristalina Georgijeva, bivša evropska komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije, imenovana je za glavnog izvršnog direktora Svetske banke.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.10.2016.

17:10

Kristalina Georgijeva nova šefica Svetske banke
Foto: Thinkstock, ilustracija

Potpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgijeva daće ostavku na tu funkciju do kraja decembra, kako bi stupila na novu funkciju u Vašingtonu 2. januara, piše "Politiko".

Kristalina Georgijeva bila je uključena i u trku za izbor novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a kako je i sama rekla, u trku se kasno uključila.

Bugarska vlada je promenila kandidata povlačenjem podrške Irini Bokovoj, generalnoj direktorki Uneska, koja nije uspela da ubedi Savet bezbednosti u svoje kvalitete.

Sa 63 godine, bugarska ekonomistkinja Georgijeva, potpredsednica Evropske komisije odgovorna za budžet, a iznad svega i komesarka za humanitarnu pomoć od 2010. do 2014, rasturila je trku za naslednika Korejca Ban Ki-Muna koji odlazi na kraju godine, posle dva petogodišnja mandata.

Georgijeva je imala dobre odnose proteklih godina s Rusijom, kao direktorka Svetske banke za tu zemlju od 2004. do 2007. godine. Georgijeva je provela 17 godina u toj međunarodnoj instituciji za finansiranje razvoja.

Podsetimo, posle šest krugova neformalnog izjašnjavanja u trci za novog generalnog sekretara UN, kandidat Srbije Vuk Jeremić zauzeo je drugo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: