Bez milosti: 3 zemlje problem, preti presedan

EK zatražila je pojašnjenja od sedam zemalja u vezi njihovih nacrta budžeta, izrazivši posebnu bojazan da Italija, Kipar i Finska ne ispunjavaju ciljeve EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.10.2016.

10:20

Bez milosti: 3 zemlje problem, preti presedan
Foto: Thinkstock

Pored toga, i Belgiji, Portugaliji, Španiji i Litvaniji, čiji su budžeti takođe pod znakom pitanja iz različitih razloga, izvršna vlast EU poslala je dopise tražeći objašnjenja, a svim zemljama je dat rok do četvrtka da dostave odgovore, prenosi agencija Frans pres.

"Kod Italije, Kipra i Finske imamo pravi problem", rekao je jedan izvor iz EU, dodajući da bi tri zemlje mogle da se suoče sa tim da njihovi budžeti ne dobiju "zeleno svetlo" Brisela.

Italija, treća najveća ekonomija evrozone, predviđa budžetski deficit od 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini - znatno veći od onog koji očekuje Brisel, zbog katastrofalnog zemljotresa u avgustu i rashoda vezani za ogroman priliv migranata koji prelaze Mediteran iz severne Afrike.

"Biće nam potrebna pojašnjenja o iznosima uključenim u nacrt budžeta pod stavkom 'vanredni troškovi'", napisali su komesari Valdis Dombrovskis i Pjer Moskovisi u dopisu upućenom Rimu.

Komisija je takođe uputila pisma vladama Belgije i Portugalije - iako su njihovi budžeti u skladu s pravilima EU - dovodeći u pitanje njihove mogućnosti da se drže utvrđenih finansijskih veličina predviđenih tim dokumentima.

Od Španije i Litvanije je zatraženo da pošllju ažurirane nacrte budžeta "narednih dana", budući da su obe zemlje u procesu formiranja novih vlada.

Madrid i Lisabon, koji su u ranijem periodu prekoračivali limit EU u pogledu budžetskog deficita, do sada su uspevali da izbegnu sankcije Brisela, ali im i dalje preti opasnost od suočavanja sa zahtevom za rezanje sredstava.

Evropska komisija treba do ponedeljka da odobri ili odbaci nacrte budžeta koje su dražave evrozone predstavile sredinom oktobra.

U slučaju da odbije neki od nacrta budžeta - što bi bio presedan, "Komisija će tražiti da se dostavi revidiran budžet u roku od tri nedelje", rekao je jedan evropski izvor, a prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: