Grčka: Novi udar MMF-a, na redu prava radnika

Grčki ministar rada Jorgos Katrugalos rekao je da su pregovarači iz MMF-a zauzeli "ekstremno neoliberalne" pozicije na početku nove runde razgovora u Atini.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 26.10.2016.

08:11

Grčka: Novi udar MMF-a, na redu prava radnika
Foto: Tanjug, AP

Katrugalos je kazao da se to odnosi na zahteve da se značajno smanje moć sindikata i prava radnika.

Katrugalos je rekao da se grčka vlada usprotivila olakšavanju kolektivnog otpuštanja u kompanijama u problemima i zatražila vraćenje kolektivnih ugovora između sindikata i poslodavaca koji su ukinuti prema prethodnom sporazumu o pomoći Grčkoj.

Predstavnici međunarodnih kreditora vratili su se u Atinu prošle nedelje poštu su kreditori odobrili ratu pomoći u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je formalno odobrio mehanizam EU za pomoć.

Grčka je u julu 2015. posle napetih pregovora s kreditorima, tokom kojih je bila na ivici finansijskog kraha i izlaska iz evrozone, dogovorila treći paket pomoći, vredan oko 86 milijardi evra, kojim je uslovljena da sprovede dodatne bolne mere štednje i reforme.

Grčka se oslanja se na međunarodnu pomoć od 2010. godine, pošto je bila suočena s bankrotom i potencijalno katastrofalnim izlaskom iz evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: