EU se nameračila na korporativne poreze

Evropska komisija predstavila je ambiciozni paket reformi korporativnog poreza, koji će, kako tvrdi, pružiti podsticaj ekonomiji i smanjiti zloupotrebe

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

18:08

EU se nameračila na korporativne poreze
(Foto: Thinkstock.com)

Ovaj plan dolazi posle serije poreskih skandala koji su izazvali pometnju u javnosti.

"Predlažemo sistem koji u isto vreme može da podrži preduzeća, privuče investitore, promoviše privredni rast i spreči izbegavanje plaćanja poreza", navodi se u saopštenju evropskog komesara za ekonomska pitanja i finansijske poslove Pjera Moskovisija, a prenosi agencija Frans pres.

"Moja poruka našim zemljama članicama je sledeća: Hajde da zgrabimo ovu priliku, i da brzo lansiramo pravedniji, konkurentniji, ka rastu orijentisan korporativni poreski sistem koji je EU potreban", dodaje se u njegovom saopštenju.

Prvobitni predlog EU naišao je na oštro protivljenje pojedinih članica, naročito Britanije, koja se usprotivila tome da Brisel odlučuje o poreskim pitanjima, o kojima bi, kako su saopštili britanski zvaničnici, trebalo da donose odluke nacionalne vlade.

"Današnji predlozi su namenjeni podizanju privrednog rasta i investicija i pružanju podrške preduzećima", navodi se u saopštenju potpredsednika Evropske unije Valdisa Dombrovskisa.

Najnoviji predlog, pod nazivom ČCTB, biće dostavljen Evropskom parlamentu na razmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: