Banka šokirala - već je loše a sad je postalo gore

Trgovanje akcijama italijanske banke Monti di Paski suspendovano je nakon pada od 23 odsto.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

13:35

Banka šokirala - već je loše a sad je postalo gore
Foto: Thinkstock

Pad je usledio posle objave plana reorganizacije, koji je prvobitno izazvao rast akcija od 26,5 odsto. Plan treće po veličini banke u Italiji predviđa otpis zajmova, otpuštanje desetine radne snage, kao i podizanje 5 milijardi evra.

Evropska centralna banka je u aprilu naložila banci da smanji kontaminirani dug.

“Postoji mnogo spekulacija kad je reč o planu banke… zbog glasina i curenja informacija o tome da postoje mogući novi investitori”, kazao je berzanski stručnjak Vićenco Longo.

“Vrlo brzo ćemo otkriti da li je plan ostvariv i održiv”, naveo je on.

Zabrinutost zbog italijanskih banaka se povećava, mnoge od njih su opterećene ogromnim lošim zajmovima i smatra se da su rizik za širu ekonomiju.

Monte di Paski je je jedna od banaka u središtu krize, pošto se pokazala kao najgore kapitalizovana banka na poslednjim stres testovima EU.

Banka je danas objavila neto gubitak od 1,15 milijardi evra u trećem kvartalu, u poređenju sa neto profitom od 255 miliona evra u istom kvartalu prošle godine.

To je u velikoj meri rezultat rezervisanja 1,3 milijarde evra za lose kredite.

Do danas, akcije banke su izgubile 75 odsto vrednosti od početka godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: