Ako ovako nastave, Kinezi će biti prvi hotelijeri

Kineska kompanija HNA kupila je 25 odsto udela u američkoj hotelskoj grupi Hilton orldvajd za 6,5 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92, Poslovni dnevnik

Utorak, 25.10.2016.

12:17

Ako ovako nastave, Kinezi će biti prvi hotelijeri
(Foto: Thinkstock.com)

To predstavlja još jednu od mnogih investicija kineskih kompanija u turistički sektor.

Kineske kompanije, naime, pojačano ulažu u međunarodni turistički sektor, jer sve više Kineza putuje po svetu, a kupovina Hiltona deo je, kako je saopštio HNA, nastojanja grupe da postane globalna turistička kompanija.

To je druga investicija HNA u američkom turističkom sektoru, jer je taj konglomerat u aprilu preuzeo Karlson hotele, kompaniju vlasnicu brendova Radison i Park Plaza.

Taj kineski turistički, logistički i finansijski konglomerat osnovan je 1993. godine kao regionalni avio-prevoznik, a poslednjih godina snažno raste, pa sada ima godišnje prihode od oko 30 milijardi dolara i zapošljava oko 200.000 ljudi, uglavnom u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.

HNA je je jedna od najvećih kineskih turističkih kompanija sa gotovo 2.000 hotela u svetu i 1.250 aviona.

Hilton ima 13 brendova i oko 4.700 hotela u vlasništvu ili pod franšizom u 104 zemlje sveta.

"Verujemo da će ovaj odnos koristiti i jednoj i drugoj firmi i otvoriti nove mogućnosti za naše brendove i goste u svetu, posebno zbog snažne pozicije HNA na brzorastućem kineskom putničkom i turističkom tržištu", kazao je Krisofer Neseta, izvršni direktor Hiltona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: