Najveći skok u evrozoni uprkos strahu

Poslovna aktivnost u evrozoni je u oktobru porasla najbržim tempom u dosadašnjem toku ove godine, uprkos neizvesnosti zbog Bregzita.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2016.

13:10

Najveći skok u evrozoni uprkos strahu
Foto: Thinkstock

Indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, kao najšire merilo ekonomske aktivnosti, porastao je na 53,7 poena u oktobru sa 52,6 poena iz septembra, saopštila je londonska istraživačka kompanija Markit, a prenosi agencija AP.

Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

Jačanju indeksa je najviše doprineo snažan zamajac poslovne aktivnosti u Nemačkoj, dok je u Francuskoj došlo do usporavanja.

Najnoviji podaci govore da se evrozona još uvek drži dobro, uprkos neizvesnosti povezanoj sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije i usporavanjem globalne trgovine.

Glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson je izjavio da ovakvi rezultati ukazuju na kvartalnu stopu rasta ekonomije evrozone od 0,4 odsto u tekućem tromesečju, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na rast od 0,3 odsto iz drugog tromesečja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: