Japan podigao Aziju na noge

Cene akcija na azijskim berzama su porasle pošto je Japan objavio podsticajne pokazatelje koji ukazuju na jačanje aktivnosti u trećoj po snazi ekonomiji sveta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

11:42

Japan podigao Aziju na noge
Foto: Thinkstock

Japan je zahvaljujući manjem od očekivanog padu izvoza u septembru zabeležio spoljnotrgovinski suficit.

Zvanični podaci pokazuju da je japanski izvoz u septembru dostigao 57,4 milijarde dolara, dok je uvoz pao za 16 odsto, na 52,6 milijardi.

Tako je Japan prošlog meseca, nakon deficita u avgustu, imao suficit u trgovini sa svetom od 4,8 milijardi dolara.

Poslednjih meseci Japan je uglavnom beležio deficit u trgovini zbog rasta jena prema dolaru.

Jak jen poskupljuje japanske proizvode u inostrantsvu mada istovremeno smanjuje troškove uvoza nafte i gasa i drugih sirovina koje se plaćaju dolarima.

Analitičari kažu da rast izvoza pokazuje da je japanska prerađivačka industrija otporna u uslovima slabe tražnje u svetu.

Saopšteno je i da je Nikei "fleš" indeks nabavki za potrebe japanske privrede za oktobar dostigao 51,7 poena, što je najviši nivo za devet meseci. U septembru je taj indeks bio 50,4.

U poslovanju na azijskim berzama japanski indeks Nikei 225 je porastao za 0,3 odsto, indeks Hang Seng u Hongkongu dobio je 0,4 odsto, Šangajski kompozitni indeks ojačao je za 1,2 odsto a Kospi u Južnoj Koreji za pola procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: