Liberti Global se širi i jača poziciju u Poljskoj

Liberti Global, medijska kuća sa sedištem u London kupiće poslovanje kablovskog operatera Multimedija Poljska za 760 miliona dolara u gotovini.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.10.2016.

16:37

Liberti Global se širi i jača poziciju u Poljskoj
Foto: Thinkstock

Na ovaj način će Liberti Global, pod kontrolom milijardera Džona Malouna, ojačati svoju tržišnu poziciju u toj zemlji, prenosi agencija "Blumberg".

Ovom kupovinom, Liberti UPC Poljska će proširiti svoj domet na više od 4,0 miliona domova i kompanija, naveo je glavni izvršni direktor kompanije Majk Frajs u saopštenju.

Multimedija Poljska je treći najveći kablovski operater u toj zemlji, kojem su u sticanju TV pretplatnika na tržištu takmaci bili Liberti i Vivendi, a u borbi za korisnike interneta kompanije poput Oranža.

Ovaj sporazum dolazi nakon šest drugih Libertijevih kupovina ove godine, koji uobičajeno kupuje konkurente kako bi povećao margine profita uz uštedu troškova.

Poljska, sa fragmentiranim tržištem u ovom sektoru, jedna je od retkih evropskih zemalja u kojima regulatori ne sprečavaju ovakva preuzimanja. U Nemačkoj se, na primer, Liberti suočava sa regulatornim preprekama u nekim od svojih pokušaja akvizicija, navodi njujorška agencija.

Poljska je učestvovala sa 2,2 odsto u prihodima Liberti Globala u 2015. godini, prema podacima koje je prikupio "Blumberg".

Do kraja juna, kablovski sistem Libertija u Poljskoj obuhvatio je 3,1 milion domova, ili oko 20 odsto od ukupnog broja domaćinstava u zemlji. Na kraju drugog tromesečja 2016. godine, kabl Multimedije je prošao kroz 1,6 miliona domova.

U 2014. godini, Multimedija Poljska je odustala od planova za prodaju akcija za 948,3 miliona zlota (220 miliona dolara) putem inicijalne javne ponude, zbog slabe potražnje.

Za finansiranje kupovine poljskog operatera, Liberti će koristiti kombinaciju novca i duga, navodi se u saopštenju. Sporazum, za koji se očekuje da će biti finalizovan u idućih 12 meseci, ne obuhvata poslovanje Multimedija Poljske u oblasti osiguranja, gasa i energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: