Svet čeka najveći prenos ikada: Bilioni nestaju?

Više od 460 milijardera širom sveta u sledećih 20 godina će na svoje naslednike preneti 2,1 bilion dolara.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

15:02

Svet čeka najveći prenos ikada: Bilioni nestaju?
Foto: Thinkstock

To je približno jednako indijskom BDP-u ili bogatstvu koje je izgubljeno na berzama dan nakon referenduma o Bregzitu.

Prema navodima iz izveštaja švajcarske banke UBS i konsultantske kuće Prajs Voterhaus Kupers (PwC), radi se o "najvećem prenosu bogatstva u istoriji", prenosi magazin Forbs.

Naime, UBS i PwC procenjuju da je trećina od 1.400 milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina.

Ta grupa drži 40 odsto ukupnog bogatstva koje je u rukama male grupa milijardera.

Najveći deo bogatstva preneće američki milijarderi, odnosno 1,1 bilion dolara, dok će naslednici u Evropi dobiti 600 milijardi dolara. Azijski milijarderi ostaviće potomcima 300 milijardi dolara.

Osim toga, ističu analitičari u izveštaju, činjenica je da se po prvi puta toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vreme. To posebno vredi za azijske rastuće države gde je 85 odsto milijardera novac samostalno zaradilo.

S obzirom na uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, šta će se dogoditi sa tako velikom svotom novca takođe je razlog za brigu.

"Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže", ističe za Forbs glavni investicioni strateg u švajcarskoj banci.

Teze analitičara potkrepljene su i statističkim podacima koji pokazuju šta se dogodilo s nasledstvom milijardera od 1995. godine naovamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: