"Srbija i Albanija se ugledale, vide veliku šansu"

Makedonija mora da stvori sektor visoke tehnologije kako ne bi stagnirala.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

09:57

Foto: Thinkstock

To je ocenjeno je na panelu "Makedonija: Čvorište pametne industrije" na Petom samitu "Makedonija 2025" u Skoplju.

Međunarodni konsultant i bivši izraleski diplomata Jakob Fas ukazao je da Makedonija mora raditi na sprečavanju odliva mozgova, posebno radne snage iz sektora visoke tehnologije.

On je rekao da je Izrael, na primer, suocen sa nedostatkom radne snage iz oblasti visoke tehnologije.

Svi idu putem posvećivanja visokim tehnologijama. Srbija i Albanija su se ugledali na Izrael i u tome vide veliku šansu“, rekao je Fas.

Džered Smit, vlasnik kompanije “Taskforce BPO”, koja posluje u Bitolju, kaže da Makedonija ima odlične radnike, spremne da uče i daju sve od sebe.

Nama su potrebni pametni, talentovani i odgovorni ljudi koji žele da uče, a ovde možemo da nađemo takvu radnu snagu”, naveo je Smit.

Direktor sektora istraživanja u kompaniji “Apps run the world” Mišo Markovski kaže da Makedonija ima kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu i da može da izađe na međunarodno tržište u sektoru visoke tehnologije.

Ta kompanija posluje u SAD, ali ima i centar u Kumanovu, u Makedoniji.

Markovski kaže da se digitalna transformacija dešava svuda u svetu, a da male kompanije pristižu velike, jer su prihvatile pravila inovacija i gledaju ka budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: