Žene u Španiji od danas rade besplatno

Zaposlene žene u Španiji, s obzirom na to da zarađuju za 19,3 odsto manje od muškaraca, od danas do kraja godine radiće besplatno.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

13:00

Žene u Španiji od danas rade besplatno
Foto: Thinkstock

Gledano prema jazu između zarada žena i muškaraca, u Srbiji će žene početi da rade besplatno 23. novembra, pokazalo je istraživanje londonskog Ekspert marketa.

Uzimajući u obzir prosečne zarade žena kao procenat zarade muškaraca, Ekspert market je izračunao kada žene širom Evrope počinju da rade praktično besplatno.

I žene u Švajcarskoj 21. oktobra počinju da rade besplatno. Ipak je jaz između plata žena i muškaraca u toj zemlji i Španiji manji nego u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Austriji.

Najmanji jaz između zarada žena i muškaraca među 40 evropskih zemalja je u Sloveniji, a Srbija je na 10. mestu sa razlikom između "muške" i "ženske" plate od 11 odsto.

Najslabije je plasirana Bosna i Hercegovina, gde muškarci imaju za 46 odsto veće plate od žena, što znači da žene u toj zemlji još od 15. jula rade "za džabe".

U Sloveniji žena u proseku primi 96,8 odsto plate muškarca, tako da će besplatno početi da radi tek 18. decembra, a među prvih deset sa malim jazom u zaradama su i Malta, Poljska, Norveška i Italija.

Od zemalja iz okruženja, manja razlika u platama žena i muškaraca nego u Srbiji beleži se u Hrvatskoj, gde su plate žena manje za 7,4 odsto, dok u Makedoniji jaz dostiže 18 odsto a u Albaniji 17,4 odsto.

U proseku u Evropi žene zarađuju za 17 odsto manje od muškaraca i to znači da Evropljanke besplatno rade od 31. oktobra do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: