Ne smanjujemo za sada, ali možda uskoro

Guverner Banke Japana (BoJ), Haruhiko Kuroda, izjavio je da trenutno ne vidi potrebu da centralna banka smanji kupovinu aktiva.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

12:34

Ne smanjujemo za sada, ali možda uskoro
Foto: Thinkstock

Kuroda je dodao da fokus sa širenja monetarne baze BoJ preusmerava na ciljanje kamatnih stopa, prenosi agencija "Blumberg".

Odgovarajući na pitanja u parlamentu, Kuroda je priznao da u budućnosti možda neće biti potrebno da centralna banka i dalje kupuje japanske državne obveznice u sadašnjem obimu od 80.000 milijardi jena (770 milijardi dolara) godišnje.

Investitori nastoje da dođu do indicija o tome kako će BoJ sprovoditi svoj novi program olakšica, koji je uveden prošlog meseca.

Pored održavanja kupovine obveznica japanske vlade, na meti centralne banke je kratkoročna kamata na određene rezerve banaka, koja je trenutno na minus 0,1 odsto, a cilj joj je i svođenje prinosa na 10-godišnje državne obveznice na oko nula odsto.

Investitore takođe interesuje kolike će fluktuacije u prinosima na 10-godišnje obveznice BoJ tolerisati. Kuroda je izjavio da postavljanje određenog raspona nije neophodno ili primereno.

Naredno zasedanje centralne banke Japana će biti održano od 30. oktobra do 1. novembra, navodi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: