Mega preuzimanje - BAT postaje lider sveta?

Britiš Amerikan Tobako želi da kupi preostali udeo od 58 odsto u rivalskoj firmi Rejnolds Amerikan za 47 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

10:51

Mega preuzimanje - BAT postaje lider sveta?
Foto: Thinkstock

Na taj način bi nastala najveća duvanska kompanija u svetu sa pulom brendova cigareta, među kojima su "Laki strajk" i "Kamel".

Ponudom, koja predviđa kombinovano plaćanje u gotovini i akcijama, cena po akciji Rejnoldsa iznosila bi 56,5 dolara, saopštio je BAT iz centrale u Londonu, što je premija od 20 odsto na cenu koju je Renjolds ostvario na poslednjem zatvaranju trgovanja na Volstritu, izveštava "Blumberg".

Britanska duvanska grupacija, koja već poseduje 42 odsto udela u Rejnoldsu, precizirala je da bi 24,13 dolara po akciji bilo plaćeno u gotovini, a 32,37 dolara u akcijama BAT-a.

Tako bi ukupna transakcija bila izvršena sa približno 20 milijardi dolara u gotovini, a 27 milijardi bi bilo u akcijama BAT-a.

Kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva je navela da o ponudi nije imala prethodne pregovore sa upravom Rejnoldsa, u kojem poseduje 42-procentni vlasnički udeo više od jedne decenije.

Ovo bi bila najveća akvizicija jedne britanske kompanije nakon referenduma 23. juna na kom su Britanci glasali za izlazak iz Evropske uniju, prema podacima koje prikupio "Blumberg".

BAT je objavio da je dobro poslovao u periodu januar-septembar 2016, ostvarivši rast prihoda od prodaje cigareta za 8,1 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je prodaja njegovih vodećih brendova - "Danhila", "Laki Strajka", "Pal Mala" i "Rotmansa"- porasla za 9,8 procenata.

Akcija BAT-a skočila je danas za 3,5 odsto, na 4.970,50 penija na početku trgovanja na berzi u Londonu, podižući tržišnu vrednost kompanije na 92,7 milijardi funti (113 milijardi dolara). Akcije Rejnoldsa trgovane su u protivvrednosti od 55,02 dolara na Frankfurtskoj berzi, što je za 17 odsto više od cene na zatvaranju trgovanja u NJujorku, navodi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: