Kina ruši predviđanja, ali zabrinutost ostaje

Kina je u trećem tromesečju imala postojani privredni rast, potpomognut većim bankarskim pozajmicama i rastom maloprodaje koji su nadomestili slabiju trgovinu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

19:12

Kina ruši predviđanja, ali zabrinutost ostaje
Foto: Getty images

Druga najveća svetska privreda, u tri meseca završno sa septembrom, imala je rast 6,7 odsto u poređenju s godinom dana ranije, pokazali su objavljeni podaci.

Ovaj rast je u skladu s dva ranija kvartala i bolje od nekih predviđanja.

Analitičari su ipak zabrinuti da bi sledeće godine moglo doći do slabljenja rasta pošto je ovogodišnji posledica rasta bankarskih pozajmica i cena nekretnina.

Kineski privredni rast se usporavao poslednjih šest godina pošto su vlasti pokušavale da pređu na samoodrživ model zasnovan na potrošnji umesto na trgovini i investicijama.

Peking je iskoristio veću potršnju vlade i priliv kredita za izbegavanja naglog pada rasta i politički opasnog gubitka radnih mesta.

Maloprodaja je u prva tri kvartala porasla za 10,4 odsto, na što je uticao i skok od 26,1 odsto u elektronskoj trgovini.

Rast u uslugama, potpomognut skokom cena nekretnina, bio je na 7,5 odsto, posle 7,8 odsto u prethodnom tromesečju.

Kineski državni mediji ocenjuju da će biti završeno usporavanje privrednog rasta, ali da se neće vratiti na dvocifreni rast iz prethodne decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: