Nije bilo gore u 100 godina, bliži li se kraj?

Brazilska centralna banka snizila je referentnu kamatnu stopu prvi put u više od 3 godine, pošto su reforme nove vlade desnog centra podgrejale nade u oporavak.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

13:35

Nije bilo gore u 100 godina, bliži li se kraj?
Foto: Thinkstock

Banka je snizila referentnu Selik stopu za 0,25 poena, na 14 odsto, koja ipak i dalje jedna od najviših u svetu, navodeći da se pad inflacije i prognoze o dugotrajnoj recesiji, najgoroj koju je Brazil doživeo u 100 godina, bliže kraju, prenosi agencija Frans pres.

"Raspoložive činjenice se podudaraju sa nedavnom stabilizacijom brazilske ekonomije i mogućim postepenim oporavkom privredne aktivnosti", ocenio je Odbor centralne banke za monetarnu politiku u saopštenju.

Najnižu referentnu kamatu, od 7,25 odsto, Brazil je imao od oktobra 2012. do aprila 2013. godine, kada je ekonomija te zemlje snažno rasla. Od tada su, međutim, stvari "krenule nizbrdo".

Bruto domaći proizvod zemlje je pao lani za 3,8 odsto, a predviđa se da će privreda ove godine potonuti za dodatnih 3,0 procenta.

Ipak, potrošačke cene su počele da se "povlače", tako da je u septembru inflacija iznosila 8,48 odsto.

Brazilska centralna banka, u svojoj publikaciji Fokus, predviđa da će inflacija na kraju 2016. godine biti 7,01 odsto, i da će se naredne godine spustiti na 5,04 procenta.

Ciljana inflacija centralne banke je 4,5 odsto, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: