Šta se dešava - Japanci opet "dižu ruke" od PC-a

Akcije kompanije Fudžicu skočile su na vest da japanski IT gigant razmatra spajanje svog posrnulog ogranka za personalne računare sa kineskim Lenovom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2016.

11:35

Šta se dešava - Japanci opet
Foto: Thinkstock

Takav dogovor sa najvećim svetskim proizvođačem PC-a bi bio najnoviji potez još jedne japanske firme koja "diže ruke" od jedne od svojih delatnosti u nastojanju da popravi finansije, čemu su ranije pribegle mnoge japanske kompanije, među kojima i Tošiba i Soni, koje su poslednjih godina prodavale svoju imovinu, prenosi agencija Frans pres.

Japanski proizvođači personalnih računara beleže pad poslovanja pošto se kupci sve više okreću mobilnim uređajima preko kojih proveravaju svoju elektronsku poštu ili koriste internet.

Vodeći poslovni dnevnik Nikei piše da se spajanje sa Lenovovom nalazi među brojnim opcijama Fudžicua, s obzirom na gubitke koje proizvodi ogranak za personalne računare. Ovaj dnevni list nije u tekstu naveo bilo kakve finansijske detalje.

Iz konglomerata su potvrdili da razmatraju "različite mogućnosti, uključujući i potez naveden u novinskom člansku", ali nisu elaborirali koje su sve opcije "na stolu".

Vrednost akcija Fudžicua na Tokijskoj berzi vinula se naviše za skoro šest odsto, dostižući na zatvaranju trgovanja nivo od 568,7 jena (5,5 dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: