Nemci: Hvatamo skroman zamajac

Vodeći ekonomski instituti u Nemačkoj su povisili svoju projekciju prvrednog rasta Nemačke za 2016. godinu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2016.

15:55

Nemci: Hvatamo skroman zamajac
(Foto: Thinkstock.com)

Naime, velika potrošnja građana i vladini izdaci na migrante pružaju podsticaj najvećoj evropskoj ekonomiji.

Pet instituta - DIW u Berlinu, IWH u Haleu, Ifo u Minhenu, IfW u Kilu i RWI u Esenu - sada predviđaju da će nemačka ekonomija porasti za 1,9 odsto u ovoj godini, što je više u odnosu na projektovani rast iz aprila od 1,6 odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Nemačka ekonomija prolazi kroz skroman zamajac", navodi se u njihovom jesenjem izveštaju, i dodaje da domaća tražnja ostaje ključni pokretač privrednog rasta.

"Tržište rada je još uvek u dobrom stanju i nastavlja da podržava ličnu potrošnju, dok javnu potrošnju podržavaju izdaci na izbeglice", izjavio je Ferdinand Fihtner iz instituta DIW.

Nemačka preduzeća su, sa druge strane, dala ispod prosečan doprinos oporavku, navode stručnjaci.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da preti opasnost, jer slaba globalna tražnja ugrožava izvoz koji tradicionalno najviše doprinosi nemačkom prosperitetu, dok će se posledice Bregzita, kako kažu, tek osetiti.

"Pogoršanje trgovinskih odnosa između EU i Britanije bi moglo oslabiti britansku tražnju za uvozom", upozoravaju stručnjaci, što bi zauzvrat nanelo štetu nemačkom izvozu i investicijama.

Kada je reč o 2017. godini, eksperti navode da će privredni rast usporiti na 1,4 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju rasta od 1,5 odsto.

Za 2018. godinu, oni prognoziraju rast BDP-a od 1,6 odsto.

Vlada u Berlinu za ovu godinu predviđa rast BDP-a od 1,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: