Amerikanci neočekivano počeli manje da troše

Potrošnja građana u SAD neočekivano je pala u avgustu prvi put u sedam meseci, dok je inflacija pokazala znake ubrzavanja.

Svet

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

13:13

Amerikanci neočekivano počeli manje da troše
(Foto: Thinkstock.com)

Ministarstvo trgovine je saopštilo danas da je potrošnja stanovništva, koja ima udeo od preko dve trećine u ekonomskoj aktivnosti SAD, pala za 0,1 odsto prošlog meseca, dok su analitičari u anketi agencije Rojters predvidjali rast od 0,1 odsto.

Prinosi na dug vlade SAD pali su nakon podataka Ministarstva trgovine, a dolar je oslabio prema korpi valuta, što je signal da su investitori skeptični prema izgledima da Federalne rezerve u skorije vreme povećaju kamatne stope.

Oslabile su i cene fjučersa američkih akcija, prenosi Rojters.

Prihodi domaćinstava su u avgustu porasli za 0,2 procenta, u skladu sa očekivanjima.

Potrošačke cene su takodje zabeležile rast u avgustu u očekivanim okvirima, pri čemu je bazna inflacija, iz koje su izuzete cene hrane i energije, povećana 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Na godišnjem nivou , bazna inflacija je u avgustu ostala na nivou od 1,7 procenata, što je za desetinu procentnog poena više nego prethodnog meseca i bliže Fedovoj targetiranoj stopi inflacije od 2,0 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: