Dozvole za turski tok se nižu, uskoro gradnja

Većina dozvola za realizaciju projekta izgradnje gasovoda Turski tok je već dobijena, izjavio je zamenik generalnog direktora ruskog Gasproma Vitalij Markelov.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 01.10.2016.

12:16

Dozvole za turski tok se nižu, uskoro gradnja
(Foto: Thinkstock.com)

"Većina dozvola je već dobijena", rekao je Markelov, dodajući da je od njih "najvažnija dozvola za eksploataciju", prenosi ruska agencija Tas s.

Dozvola za eksploataciju će, kako kaže, omogućiti radove na turskoj sekciji gasovoda.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je ranije izjavio da se očekuje postizanje dogovora o nacrtu međuvladinog sporazuma, koji bi, kako je naveo, trebalo da bude potpisan u oktobru ove godine.

Novak je, takođe, rekao da će izgradnja prve linije gasovoda početi po dobijanju svih potrebnih dozvola za turske teritorijalne vode, kao i da Moskva i Ankara planiraju da formiraju radnu grupu za Turski tok.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se, zbog izostanka saglasnosti Bugarske, izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru prošle godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se o obnavljanju projekta Turski tok početkom avgusta ove godine na sastanku u Sankt Peterburgu, koji je usledio posle Erdoganovog izvinjenja ruskom predsedniku zbog obaranja ruskog aviona i pogibije pilota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: