Novi sunovrat, vreme je da se upali alarm

Potrošnja domaćinstava se sunovratila u avgustu a pale su i potrošačke cene pošto je Banka Japana objavila da će revidirati program za savladavanje deflacije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

10:32

Default images

Prema pokazateljima japanske vlade, potrošnja domaćinstava je u avgustu opala za 4,6 odsto u odnosu na godinu ranije, znatno ispod očekivanog pada od oko dva procenta, prenosi agencija AFP.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane, pala je šesti mesec zaredom, spustivši se u osmom mesecu ove godine na 0,5 procenata na godišnjem nivou - što je, takođe, daleko od ciljane inflacije centralne banke od 2,0 odsto.

Međutim, tržište rada je ostalo snažno sa stopom nezaposlenosti na višedecenijskom minimumu od 3,1 odsto, dok je industrijska proizvodnja prošlog meseca porasla više nego što se očekivalo - za 1,5 procenata.

"Nastavak pada bazne inflacije trebalo bi da uključi alarm za uzbunu u Banci Japana", kaže Marsel Tieliant iz istraživačke kompanije Kepital Ekonomiks.

"Posmatrajući unapred, očekujemo dalji pad bazne inflacije na nula odsto u narednim mesecima, što ukazuje na to da Banka Japana još uvek ima dosta posla do dostigne ciljanu inflaciju od dva procenta", naveo je Tieliant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: