Nije nafta jedino što skače, korist i drugima

Dolar je zabeležio osmodnevni maksimum u odnosu na sigurni jen nakon što je OPEK dogovorilo da smanji proizvodnju.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2016.

10:00

Nije nafta jedino što skače, korist i drugima
Foto: Thinkstock

To je uticalo na rast tražnje za rizičnijom imovinom, iako su nedoumice u pogledu efikasnosti sporazuma prouzrokovale da se dolar zadrži ispod ranijih maksimuma.

Valute zemalja koje izvoze naftu, kao što su Kanada i Norveška, ojačale su posle dogovora postignutog u sredu uveče, ali su u četvrtak bile neznatno u padu pod uticajem slabljenja cena nafte, izazvanog širenjem skepticizma na tržištu zbog nepoznanice o tome kako će OPEK da implementira planirano smanjenje proizvodnje.

Dolar je skočio za čak 1,1 procenat na 101,75 jena, što je najjači nivo od 21. septembra, ali se vratio na kotu od oko 101,49 jena, što je i dalje za 0,8 procenata više u odnosu na prethodni dan.

U odnosu na korpu valuta, dolarski indeks je bio u porastu u poredjenju sa na prethodnim danom, na 95,46 poena.

Australijski dolar je takođe zabeležio tronedeljni maksimum od 0,7711 američkih dolara, ali je bio u padu za 0,3 procenta u toku prepodneva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci, šta sad?

Brdo dugova Nemačke je prošle godine još poraslo, izračunala je Bundesbanka. Javni dug se, naime, uvećao za 62 milijarde evra, na 2,62 biliona.

14:41

29.3.2024.

17 h

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

23 h

Podeli: