Dilema je samo jedna - na koliko skače nafta?

Odluka OPEK-a da smanji proizvodnju nafte bi mogla podići cenu "crnog zlata" za čak 10 dolara po barelu, saopštila je američka investiciona banka "Goldman Saks"

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2016.

08:27

Dilema je samo jedna - na koliko skače nafta?
Foto: Thinkstock

"Plan o smanjenju proizvodnje na nivo u rasponu od 32,5 do 33 miliona barela dnevno će verovatno pružiti podršku cenama, barem na kraći rok", navodi se u izveštju "Goldmana Saksa", koji je, uprkos tome, zadržao svoju projekciju cena nafte za 2016. godinu i za narednu godinu.

Neizvesnost na tržištu će, kako poručuju iz banke, potrajati i u narednim mesecima, a proizvodne kvote još uvek mogu biti premašene, čak i ako se najnoviji predlog ratifikuje na formalnom zasedanju OPEK-a u novembru.

Članice OPEK-a proizvode više od 40 odsto svetske nafte, tako da koordinisano rezanje proizvodnje može imati direktnog uticaja na odnos izmedju globalne ponude i tražnje, navodi njujorška agencija.

Iz američke banke Sitigrup poručuju da još uvek nisu predstavljeni detalji o proizvodnim kvotama svake članice, što će, kako kažu, izazvati "ozbiljan spor".

Sitigrup predviđa da će se do kraja godine cene nafte kretati u rasponu od 40 do 50 dolara za barel, dok će cena nafte tipa "brent" porasti na 60 dolara za barel u 2017. godini.

"Goldman Saks" prognozira cenu od 43 dolara za barel u tekućoj godini, i skok na 53 dolara za barel u narednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: