Grci tvrde: Dogodine smo opet u igri

Vlada u Atini za narednu godinu predviđa privredni rast Grčke od 2,7 odsto, što će biti njen prvi oporavak nakon sedam godina katastrofalne recesije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

19:51

Grci tvrde: Dogodine smo opet u igri
(Foto: Thinkstock.com)

Investicije ubrzavaju a turizam beleži rast, izjavio je danas jedan neimenovani zvaničnik grčke vlade upoznat sa detaljima nacrta budžeta.

"Primarni budžetski suficit će premašiti ciljani suficit od 0,5 odsto BDP-a u ovoj godini", izjavio je neimenovani zvaničnik, dodajući da se nacrtom budžeta za 2017. godinu, koji bi u ponedeljak trebalo da se nađe pred parlamentom, projektuje primarni suficit od 1,75 odsto BDP-a za narednu godinu, što je u skladu sa zahtevom iz međunarodnog paketa pomoći, prenosi agencija Rojters.

Javni dug Grčke bi, kako kaže, trebalo da padne na 175,8 odsto BDP-a u narednoj godini u odnosu na oko 180 odsto BDP-a projektovanih za ovu godinu.

Grčka ekonomija je u drugom ovogodišnjem kvartalu porasla za 0,2 odsto, što je bio njen prvi kvartal rasta od kraja 2015. godine i usledio je posle pada od 0,2 odsto iz prva tri meseca tekuće godine.

Iako je zvanična Atina uspela da ispravi neke budžetske neravnoteže u proteklih šest godina kroz bolna fiskalna prilagođavanja, njen BDP stagnira, a nezpaoslenost ostaje visoka, navodi britanska agencija.

BDP Grčke je pao za četvrtinu od izbijanja krize u toj zemlji 2010. godine, što je zvaničnu Atinu primoralo da, u zamenu za dobijanje međunarodnog paketa pomoći, sprovede stroge mere štednje i otpusti više miliona ljudi, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: