Sagoreli snove, sada "zavijaju" nove

Stopa pušenja u svetu opada i duvandžije pokušavaju da poboljšaju profit, ali i zdravlje. Zbog toga je Filip Moris rešio da ulaže u alternativu cigareta.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

19:38

Sagoreli snove, sada
(Foto: Thinkstock.com)

Gigant duvanske industrije Filip Moris planira da investira dodatnih 100 miliona dolara u inovativne alternative tradicionalnim cigaretama, rekao je direktor kompanije Andre Kalancupolos.

Pad konzumiranja cigareta u razvijenim zemljama gurnuo je duvansku industriju u ozbiljan problem. Svetka potrošnja cigareta svake godine pada oko 2-2, 5 odsto.

Pokušavajući da ostane lider u tom sektoru, proizvođač Marlbora saopštio je da namerava da proširi proizvodnju i uvrsti u prodaju ono što se naziva “proizvod smanjenog rizika”.

Za početak bi ih lansirali u 35 zemlja naredne godine.

“Uvereni smo da ovi proizvodi imaju potencijal da suštinski transformišu naš posao”, rekao je Kalancupolos.

Ranije ove godine Kalancupolos je tvrdio da je njegova kompanija na pragu evolucije s novim “proizvodima smanjenog rizika".

Oni su već napravili iQOS cigaretu, koja je, prema njihovim brojkama, jedna od 30 prodatih cigareta u Tokiju, jednom od test tržišta za ove proizvode.

Novi proizvod podseća na olovku. U to se stavlja proizvod koji podseća cigaretu nazvanu HeatStick. iQOS onda zagreva duvan iz stika, ali ga ne zapali. To stvara aerosoli koje imaju ukus cigarete, ali, kako se kompanija nada, eliminiše veći deo nepoželjnih supstanci koje se javljaju tokom sagorevanja.

Kompanija, pored ove ima još nekoliko zamena za klasične cigarete. Neke procene su da će do 2025. godine Iqos zameniti 30 odsto prodaje na razvijenim tržištima, što će uticati na prodaju konvencionalnih cigareta, ali kako iskustva iz Japana pokazuju, pušači neće prestajati da puše samo klasične cigarete koje proizvodi Filip Moris, nego i one koje su iz portfolija njihovih konkurenata.

Kompanija je i proširila svoje kapacitete i otvorila u Italiji novu fabriku za proizvodnju ovih “cigareta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: