8 godina svađe je prošlo, ali rano je za šampanjac

Zemlje članice OPEK-a postigle su dogovor o zamrzavanju proizvodnih količina sirove nafte.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

14:19

8 godina svađe je prošlo, ali rano je za šampanjac
(Foto: Thinkstock.com)

To je prvi takav sporazum od 2008. godine, koji signalizira da je Saudijska Arabija, usled sve jačeg pritiska niskih cena nafte, zauzela pomirljiviji stav prema Iranu, piše Rojters.

"OPEC je danas doneo izuzetnu odluku ... Nakon dve i po godine natezanja, OPEK je postigao konsenzus u upravljanju situacijom na tržištu", izjavio je Bijan Zanganeh, iranski ministar nafte. Zanganeh je na susretima lidera zemalja OPEK-a redovno ulazio u sukobe sa Saudijskom Arabijom.

750.000 barela dnevno manje

On i ostali ministri kažu da se kartel dogovorio za smanjenje proizvodnje sirove nafte za 750.000 barela na dan, što znači da bi se proizvodnja OPEK-a smanjila na između 32,5 do 33 miliona barela dnevno. Prema njihovim procenama, do sada se proizvodnja kretala oko 33,24 miliona barela dnevno.

Cene nafte su na njujorškoj berzi po objavi ove vesti narasle za više od pet odsto, pa se sirovom naftom trgovalo za oko 48 dolara po barelu.

Ministar nafte u Saudijskoj Arabiji Khalid al Falih je uoči sastanka rekao da bi se Iranu, Nigeriji i Libiji dopustila proizvodnja "maksimalnih količina u meri u kojoj to ima smisla". Prema svemu sudeći, čini se da je došlo do određene promene stava Rijada. Ranije su tvrdili da će Saudijska Arabija učestvovati u zamrzavanju proizvodnje jedino ako svoju proizvodnju ograniče i sve druge zemlje izvoznice, uključujući i države koje nisu u OPEK.

Bankari su dosta oprezni

Iz Goldman Saksa procenjuju da će sporazum OPEK dići cenu nafte za oko 10 dolara po barelu, ali i dalje su skeptični u pogledu stvarnog sprovođenja dogovorenih kvota, čak i ako se sporazum ratifikuje na sledećem sastanku u novembru.

Na tom sastanku bi trebalo detaljno da se dogovore koliko će koja zemlja članica proizvoditi sirove nafte. U planu je i slanje poziva državama izvoznicama koje nisu članice OPEK-a, na primer Rusiji, da se pridruže sporazumu o ograničenju proizvodnje.

Prema pisanju Blumvberga, bankari Morgan Stenlija ističu da će se fokus sada premestiti na izvršenje postignutog dogovora, međutim, istorija sugeriše da je sposobnost kartela da to zaista učini prilično slabašna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: