Pritisak u SAD, gase 1.000 radnih mesta

Najveći svetski proizvođač lekova za dijabetes, kompanija Novo Nordisk, saopštila je da gasi 1.000 radnih mesta širom sveta, kako bi smanjila troškove.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

11:11

Pritisak u SAD, gase 1.000 radnih mesta
Foto: Thinkstock

Ova kompanija je primorana da smanji troškove budući da se suočava sa cenovnim pritiskom u SAD-u.

"Ovo je jedna od nekoliko preduzetih aktivnosti za smanjenje operativnih troškova, pošto će se kompanija suočiti sa izazovnim konkurentskim okruženjem 2017. godine, posebno na velikom američkom tržištu", navela je farmaceutska kuća sa sedištem u Danskoj.

Akcije Novo Nordiska pale su prošlog meseca, kada je kompanija, koja kontroliše gotovo polovinu svetskog tržišta insulina, objavila da se suočava sa žestokim pritiskom firmi koje u SAD posreduju između zdravstvenih osuguravatelja i osiguranih pacijenata u segmentu liste lekova na recept. Na pad akcija uticalo je i smanjenje prognoze rasta.

Vrednost akcije Novo Nordiska pala je za više od 20 odsto od početka avgusta.

Kompanija je danas objavila da ostaje pri svojoj avgustovskoj proceni rasta prodaje u ovoj godini u rasponu između 5,0 i 7,0 odsto u lokalnim valutama, kao i pri prognozi rasta dobiti iz poslovanja na između 5,0 i 8,0 procenata.

Danski farmaceutski gigant je naveo da će ukidanje radnih mesta, od oko 2,4 odsto od sadašnjih 42.300 zaposlenih, obuhvatiti pozicije u sektoru istraživanja i razvoja, radna mesta personala u sedištu kompanije, kao i pozicije u organizovanju globalne prodaje. Očekuje se da će oko polovine ukidanja radnih mesta biti u Danskoj.

Generalni direktor Lars Rebijen Sorensen je izrazio žaljenje što je morao da donese "tešku odluku o otpuštanju radnika", dodajući da je menadžment, ipak, zaključio da je to neophodno kako bi se "obezbedila održiva ravnoteža između prihoda i rashoda kompanije", prenosi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: