Tržišta šokirana, dogovor koji niko nije očekivao

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovorila se na sastanku u Alžiru da smanji proizvodnju nafte za 750.000 barela dnevno.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

08:57

Tržišta šokirana, dogovor koji niko nije očekivao
Foto: Thinkstock

To je objavila agencija "Blumberg njus", pozivajući se na člana jedne delegacije koji je zahtevao da mu se ne objavi ime.

Po toj agenciji, članice OPEK-a koji daje oko 40 odsto svetske ponude sirove nafte, pristale su da proizvodnju od 32,5 miliona barela na dan, smanje za 750.000 barela u odnosu na dnevnu proizvodnju tokom avgusta.

Na ovu vest odmah se podigla cena sirove nafte u Njujorku, dok je tržište očekivalo da na sastanku u Alžiru neće biti sporazuma.

Na Njujorškoj berzi (Nymex) cena barela referentne vrste nafte (WTI) u Sjedinjenim Američkim Državama je skočila za 2,38 dolara, na 47,05 dolara za isporuku u novembru. Neformalni sastanak OPEK-a počeo je u sredu u Alžiru razgovorom o mogućem zamrzavanju proizvodnje, u nadi da će to povećati cenu nafte, najnižu od sredine 2014. godine.

"Moguće je da je to samo prvi korak pre (zvaničnog) sastanka u novembru, ali tržište to uzima kao dobru vest", objasnio je Majk Dragostis iz firme "TD sekjuritis" i ponovio da je dogovor iz Alžira o smanjenju proizvodnje ipak nezvaničan.

Sporazum zemalja OPEK je iznenađenje za tržište koje je izgubilo nadu posle mlakih izjava Saudijske Arabije i Irana u utorak.

To je posebno bilo u igri od objavljivanja nedeljnih podataka Ministarstva za energetiku SAD o neočekivanom padu američkih zaliha za 1,9 miliona barela. Međutim, zalihe benzina u SAD su porasle za dva miliona barela, mnogo više nego što su analitičari očekivali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: