I CO2 deli svet na bogati Zapad i siromašni Istok

U Montrealu počinju teški pregovori o načinu smanjenja emisija ugljen-dioksida u aviosaobraćaju i uvođenju obaveza kompanijama da plaćaju dozvole za zagađivanje

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

14:34

I CO2 deli svet na bogati Zapad i siromašni Istok
Foto: Thinkstock

Pregovarači u okviru Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju ICAO, agencije Ujedinjenih nacija, moraju da donesu odluku o svetskom mehanizmu za emisije ugljen-dioksida u međunarodnom aviosaobraćaju.

Cilj je da nivo emisija u najgorem slučaju 2035. bude isti kao 2020, a željeni rok za postizanje dogovora je 7. oktobar kada se završava skupština ICAO koja se održava svake tri godine.

Ovo je pravi izazov imajući u vidu da se procenjuje da će se do 2035. broj letova i putnika udvostručiti, pa ICAO planira da smanjenje emisija organizuje u dve faze, pri čemu bi prva bila dobrovoljna, dok bi od 2027. uključivanje u smanjenje emisija bilo obavezno.

"U aviosaobraćaju u svetu trenutno se svakodnevno na oko 110.000 letova prevozi 10 miliona putnika, pa ovaj sektor u ukupnim emisijama ugljen dioksida učestvuje sa 1,3 odsto, a ukoliko se uzmu u obzir letovi u domaćem saobraćaju ovaj udeo poraste na 2 odsto", podsetio je na otvaranju sastanka ICAO predsednik ove organizacije za civilni aviosaobraćaj Olumujiva Benard Aliu (Olumuyiwa).

Da bi zauzdale emisije u aviosaobraćaju, države bi trebalo da na nivou celog sveta uspostave sistem zasnovan na tržištu emisijama, tako da aviokompanije mogu da kupuju dozvole za emisije od drugih sektora, po tržišnoj ceni.

Do sada je 59 zemalja pristalo da učestvuje u prvoj, dobrovoljnoj fazi, a među njima su i sve evropske zemlje, SAD, Kina, Kanada, Australija i Japan, koje predstavljaju 80 odsto aviosaobraćaja u svetu i srazmerni udeo emisija ugljen-dioksida, a plaćanje za dozvole za emisije podržalo je i Međunarodno udruženje aviosaobraćaja IATA.

"U potpunosti podržavamo ovaj mehanizam" koji je stavljen na pregovarački sto, istakao je jedan od direktora IATA Pol Stine (Paul Steene), procenivši da bi takav mehanizam u najgorem slučaju, koji bi podrazumevao i snažan porast broja letova, aviokompanijama do 2035. doneo troškove od 25 milijardi dolara, što je 1 odsto procenjenog obrta.

Ukoliko organizacija civilnog aviosaobraćaja usvoji ovaj mehanizam, sve zemlje izuzev najsiromašnijih ili onih koje imaju udeo manji od 0,5 odsto u aviosaobraćaju, od 2027. će morati da pristupe drugoj obaveznoj fazi mehanizma, što nailazi na nezadovoljstvo nekih zemalja, uključujući Rusiju i Indiju.

Indijski ministar za civilnu avijaciju Gajapati Ašok (Gajapathi Ashok) ocenio je da bi se ovakvim merama negativno uticalo na aviosektor, posebno na zemlje u kojima on još nije "zreo", dok je zamenik ruskog ministra transporta Valerij Okulov ocenio da taj sistem neće smanjiti obim emisija već ga povećati.

Emisije ugljen dioksida nisu obuhvaćene svetskim sporazumom o zaštiti klime postignutim krajem 2015. u Parizu (COP21). Opširnije na www.euractiv.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: