Grci stežu kaiš još jače, čeka se potez kreditora

Grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da do kraja godine očekuje pozitivan ishod u pregovorima o ublažavanju tereta duga zvanične Atine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

14:20

Grci stežu kaiš još jače, čeka se potez kreditora
Foto: Getty images

"Do kraja godine, očekujemo pozitivne vesti na tom frontu. Svi podaci govore da su ne samo prihodi na dobrom kursu, već i da smo od trećeg kvartala 2016. godine ušli u ciklus pozitivnog rasta", izjavio je Cipras tokom parlamentarne debate, a prenosi agencija Rojters.

"Očekujemo da će se u 2017. godini privredni rast približiti stopi od tri odsto", naveo je grčki premijer.

Javni dug Grčke je, kako navodi Rojters, jednak 176 odsto njenog BDP-a, a međunarodni kreditori su obećali da će razmotriti načine na koji bi se grčki dug mogao učiniti održivim.

Grčki parlament je usvojio nove mere štednje koje su tražili kreditori, uključujući i ubrzavanje privatizacije malih komunalnih preduzeća.

Za nove reforme glasalo je 152 od ukupno 293 prisutna poslanika, izjavio je zamenik predsednika Jorgos Varemenos nakon parlamentarne rasprave.

Glasanje je otvorilo put za isplatu zajma Atini u iznosu od 2,8 milijardi evra, koji je blokiran od juna kada je Grčka počela pregovore sa svojim kreditorima.

Novi zakon predviđa reorganizaciju tržišta električne energije, ubrzanje programa privatizacije i upravljanje nenaplativim kreditima.

Ranije ovog meseca, međunarodni poverioci su nastavili reviziju grčkih javnih finansija nakon što je premijer Cipras izjavio da je "raskol između EU i MMF-a odlagao napredak u pokušajima da se 'odblokira' tranša od 2,8 milijardi evra iz paketa pomoći", navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: